Saturday, June 4, 2011

Muinasjutulised saared


Hawaii saarestikku kuulub 132 saart, neist 8 on asustatud.

HAWAII (inglise keeles Big Island) ehk Suur Saar on kagupoolseim ja suurim saar Hawaii saarestikus. Hawaii ehk Big Island on noorim saar saarestikus – umbes 800000 aastat vana. Saare pindala on 10 506 km2, mis moodustab 63% Hawaii osariigi territooriumist. Saare enda pikkus põhjast lõunasse on peaaegu 150 km ning laius läänest itta 129 km. Hawaii rannajoon on 430 kilomeetrit pikk. Saarel elab 173 057 inimest.

Mägine saar on kujunenud viie kilpvulkaani liitumisel. Neist kirdepoolseim ja vanim Kohala on kustunud. Mauna Kea ja Mauna Loa on uinunud vulkaanid. Viiest vulkaanist noorim Kilauea on tegevvulkaan. Hawaii saarestiku suurim saar on vulkaanilisim, seal on unikaalne võimalus näha loodusjõude toimimas. Saare lõunarannikul tegutsevast väsimatust Kilauea vulkaanist (tegutseb vahetpidamata alates 1983. aastast) voolab pidevalt laavat välja ning sellest tekib maismaad juurde.

Hawaii on ainus USA osariikidest, kus tekib territooriumi juurde.

Enamik saarest koosneb kahe saare keskossa jääva vulkaanihiiglase Mauna Kea ja Mauna Loa laavaväljadest. Mauna Loa laavavool ähvardas veel 1984. aastal saare idarannikult pühkida rohelusse uppuva väikelinna Hilo. Saar jaguneb klimaatiliselt kaheks. Ida poolel Hilos on väga niiske ja troopiline, vihma sajab umbes 330 cm / aastas. See tähendab, et sisuliselt iga päev tuleb natuke vihma. Hawaiilased armastavad selle kohta öelda, et kui poleks vihma, siis poleks ka vikerkaart ja vikerkaart näeb Hawaiil olles väga tihti. Lääne poolel asetsevas Konas on aga kuiv, päikseline ja soe, vihma sajab keskmiselt 58 cm / aastas. Hilo on saare suurim linn koos 42000 elanikuga.

Hawaiil on esindatud 11 kliimatsooni. Maastik vaheldub karmist vulkaanilisest lopsaka troopikani.

Hawaiil on suured kohvi‐ ja orhideede istandused.
Keskmine veetemperatuur aasta lõikes on 24 kraadi.

Saare idapoolseim punkt on Kumukahi neem. Saare lõunapoolseim punkt Ka Lae on ühtlasi USA lõunapoolseim ning seda kutsutakse seetõttu ka South Point’iks. Põhjas tipneb saar Upolu neemega ja läänes Keahole’i neemega.

Big Island’l asub maailma kõrgeim mägi Mauna Kea. Mauna Kea kõrgus merepinnast on 4169 m, allpool merepinda on aga 9754 m, seega merepõhjast mõõdetuna on mäe kõrgus 13923 meetrit. Mauna Kea Observatooriumis asub ka maailma suurim teleskoop. Suurest kõrgusest hoolimata on saare pinnamood vähe liigestatud ja valdavad on lauged nõlvad. Põhjuseks on see, et vedel basaltlaava voolas mööda laugeid nõlvu alla ja moodustas tardudes laugete nõlvadega kilpvulkaani. Ka on tardunud basalt praguline, mistõttu vihmavesi ei moodusta suurtel aladel jõgesid ega uurista orge, vaid voolab kaljupragudesse. Erandiks on Kohala vulkaani idanõlv, mis on liigestatud orgudega ja ranniku lähedal pankadega.

Saare kõrgeim ja tuntuim kosk on Akaka kosk.

Big Island oli ka kuningas Kamehameha I sünnipaigaks. Ta sündis Põhja Kohalas. Kuningas Kamehameha I ühendas kõik Hawaii saarestiku saared ühtsete seaduste alla. Kamehameha suri Kailua‐Konas 8. mail 1819.


MAUI (inglise keeles The Valley Isle) ehk Orgude Saar on lopsakas ja troopiline Hawaii saarestiku suuruselt teine saar. Maui saare puutumatu lopsakas loodus on murdnud oma tee miljonitele piltpostkaartidele ja posteritele. Pea kõikjal, kus midagi tahetakse reklaamida valussinise merevee, kiiskavkollase liivaranna ja nende kohal nõtkuvate sihvakate palmide abil, on suure tõenäosusega ekspluateeritud just selle saare maagilisi vaateid.


LANA'I (inglise keeles The Pineapple Isle) ehk Ananassisaar on eksklusiivne. Lanai’d peetakse privaatsaareks. Siia rajatud kaks maailmaklassi luksuskuurorti on väikese ananassisaare muutnud jetset rikaste pelgupaigaks, mida vähesed teavad. Siin puhkavad Saudi printsid ja staarid igalt elualalt. Luksushotellides on eksklusiivsed restoranid, spaad, maailmaklassi golfiväljakud jne.

Neist väljaspoole jääv saar on aga säilitanud endisaegade ilme ja atmosfääri. Siin leiab valgeid liivarandu, vulkaanilisi kaljumoodustisi, metsikult ilusaid kohti, vihmametsi, ananassiistandusi ja ühe 3000 elanikuga linnakese.


MOLOKAI (inglise keeles The Friendly Isle) ehk Sõbralik Saar on peidetud ja sõbralik saar. Molokai on Hawaii hästi hoitud saladus. Kõige ebakommertslikum ja vaiksem Hawaii saarte hulgas. Ei hamburgereid, ei valgusfoore ega ühtki palmist kõrgemat hoonet. Seal on Hawaii pikimad inimtühjad liivarannad ning imelised rohelusse mattunud orud. Molokai on ainus saar, kus üle poole kohalikest kohe ongi kohalikud ‐ s.t. sünnipärased hawaiilased. Elanike arv on ligi 7000.


KAUAI (inglise keeles The Garden Isle) ehk Iluaedade Saar. Troopiline ja paradiisiaia saar Kauai on Hawaii saarestiku suurtest saartest vanim – vanusega ligi 5,5 miljonit aastat. Kauai’l on Vaikse ookeani Suur Kanjon ‐ Waimea.

Seal on palju troopilist rohelust ja seda on ära kasutanud paljud Hollywoodi režissöörid, kes oma võtteplatsid tihti just sinna üles seavad. Seal on filmitud üle 73 filmi ja teleshow alates aastast 1933, näiteks stseene sellistele tuntud filmidele nagu Jurassic Park, Kuus päeva ja seitse ööd, South Pacific, Sinine Hawaii, Teadmata Kadunud jt.


O'AHU (inglise keeles The Gathering Place) ehk kohtamispaik. Oahu on Hawaii asustatud saarte hulgas suuruselt kolmas. Võrreldes teiste saartega on see väga asustatud ‐ siin elab 75% saarestiku 1,2 miljonist elanikust. Lisaks lugematud turistid kõikjalt maailmast.

Oahu on vastuoluline. Võtmesõnaks on action ‐ saarel on mida teha ja seda igale maitsele. Hawaii pealinn Honolulu, mis paikneb Oahu lõunarannikul, on ultramoodsate pilvelõhkujatega elust pulbitsev linn.

Saare põhjaranniku vapustavad rannad on maailmakuulus surfarite Meka. Oahul on suured kaubanduskeskused, kus moodne kaup on vastapandamatult odav. Šoppamine on üks arvestatavaid, sealjuures meeli ülendavaid ja rahakotti kergendavaid ajaviiteid saarel. Ööelu on kirev.

NI'IHAU ehk Keelatud Saar

Niihau on Hawaii saarestiku väikseim asustatud saar. Saar on umbes 30 km pikk ja 10 km lai, elanikke on 250.

See saar on eraomanduses. Saare ostis 1863. aastal 10 000 dollari eest Elizabeth Sinclair. Saar kuulub tänaseni Sincalairi järglastele, perekond Robinsonidele. Omanikud on seadnud oma eesmärgiks Hawaii traditsioonilise eluviisi säilitamise, kõik saareelanikud räägivad hawaii keelt. Ka Niihau rantšo 8-klassilises koolis on õppekeeleks hawaii keel. Saarel puudub elekter, elanikud teenivad elatist kalapüügi, põllumajanduse ja käsitööga. Valdav osa neist töötab Robinsonide rantšos.

Lisa teenitakse kuulsate Niihau merekarpidest tehtud lei'dega. Väidetavalt eriti puhta vee tõttu leidub Niihau randadel ebatavalisi mitmevärvilisi merekarpe. Neist tehtud kaunid keed võivad maksta kuni mitu tuhat dollarit.

Veel üsna hiljuti pääsesid välismaailmale täiesti suletud Niihau saarele vaid omaniku ja saareelanike perekonnaliikmed, USA riigiametnikud ja kutsutud külalised. Hiljuti on omanikud andnud loa korraldada saarele rangelt piiratud arvul poolepäevaseid jahi-, matka- ja sukeldumisretki.

KAHO'OLAWE on pindalaga 115 km². Saar on künklik, kõrgus kuni 450 meetrit ning on inimeste poolt asustamata.

1 comment:

  1. Aga meil siin Keila-Joal on ka ilus:) Vaatamata sellele, et jõe ja kanali vahel ainult 1 saar on, oli seal täna see-eest rippsildade kontsert. Vot. Ja Tupsununnu elab ka hästi, see tähendab - magab hästi, no ja eile näitas ta mulle keelt, ulakas siuke;) Ma olen nüüd ta ametlik järelvaataja (kes seda võis küll arvata!), s.t.panen talle hommikul tule põlema ja õhtul kustu, seniks kuni töötav automaatika kodust tuuakse.

    ReplyDelete